Misja

Telewizja, komputer czy podwórko – większość młodzieży nie ma w obecnych czasach zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o spędzanie wolnego czasu. Z powodu braku autorytetów, które budziłyby w nich szacunek, młodzi ludzie zwykle nie mają ochoty na uczestnictwo w kreatywnych, rozwijających umiejętności zajęciach.

Wyjątkowość naszej fundacji polega między innymi na niewątpliwej sile przyciągania, jakie wśród młodzieży budzi nazwisko i charyzma naszego założyciela Dariusza Michalczewskiego. Działania fundacji kierowane są do najbardziej, naszym zdaniem, potrzebujących środowisk – do młodych ludzi o dużym potencjale, wielkiej młodzieńczej energii, którą można okiełznać wskazując im właściwe cele, dając im mały impuls do właściwego działania. Może tego dokonać jednak osoba, która sama swoim życiem pokazała, że ma charakter i potrafi walczyć z własnymi słabościami, aby osiągnąć zakładany cel – mistrzostwo.

Dlaczego boks?

Boks jest szansą, by agresję drzemiącą w młodych ludziach zamienić na pozytywną energię poprzez pracę w zespole, wiarę we własne siły, zdrową rywalizację i przestrzeganie reguł panujących w grupie. Działalność w organizacji łącząc emocje w sporcie z dyscypliną, odpowiedzialnością, przestrzeganiem reguł nie tylko na sali treningowej, ale i poza nią zachęca młodych ludzi do bycia aktywnym i odpowiedzialnym członkiem społeczeństwa.

Poprzez treningi bokserskie pragniemy pokazać młodym szerokie możliwości jakie stają przed nimi w życiu oraz podkreślić, że przy odrobinie wysiłku i zaangażowania można naprawdę wiele osiągnąć. Przynależność do szkółki bokserskiej uczy młodych ludzi odpowiedzialności i systematyczności a także zasad zdrowej rywalizacji. Młodzi uczą się wytrwałości, dyscypliny, respektowania zasad panujących w grupie. Sukcesy własne i kolegów z klubu wzmacniają ich wiarę we własne siły, a sport staje się alternatywą dla różnych form spędzania wolnego czasu.